Czołem,
na wstępie zaznaczę, że build jest czysto pve pod duży lur. Kompletnie nie nadaje się do zbijania "twardych" celów i pod pvp.
Po tych kilku słowach wstępu możemy zabrać się za sam poradnik .
Zacznijmy od wyjaśnienia drzewka:
poradnik1.jpg 150,3K
5 Ilość pobrań
Dlaczego akurat te główne perki?:
Fala siły: dodatkowe aoe, zapewnia przeżywalność i możliwość wyjścia obronną ręką z kryzysu, czego chcieć więcej? W sumie wiem.. +6 do wytrzymałości i inteligencji, bajka
Odbicie rzeczywistości: umiejętność aktywna zbędna, aczkolwiek pasywna już dla czarodzieja podatnego na błędy bardzo użyteczna. Daje nam możliwość przeżycia śmiertelnego ciosu.
Statystyki:
Po 1 w inta i wytrzymałość aż do końca, a potem zręczność.
Poboczne perki:
a. Podstawy magii:
- Czysty umysł: tylko dlatego, że coś trzeba wybrać, czasem przyda się dodatkowy kryt do "doczyszczenia lura"
- Płonąca przeszkoda: szerokość ściany bardzo pożyteczna, ponieważ moby w niej będą dłużej spowolnione
- Strumień many: dodatkowa regenka many zawsze się przyda
- Archiwista bez komentarza
- Alchemik: tutaj dylemat, ja wolę alchemika ze względu na większą przeżywalność, ale jak ktoś nie ma z tym problemu to mag bojowy.
- Ochrona astralna: podobnie jak z czystym umysłem, tylko dlatego, że coś trzeba wybrać
b. Żywioł:
- Gorejący płomień: płomienie dla meteorytu, który jest tutaj przy burzy głównym dpsem.
- Uderzenie pioruna: daje obrażenia naszej głównej umiejętności zadającej obrażenia + karę oślepienia na moby, cudo!
- Piorun łańcuchowy: daje możliwość miotania obrażeń na większą grupę wrogów naszą burzą, świetnie!
c. Leczenie:
- Nieprzenikalna przeszkoda: bardzo użyteczny perk, mocno zwiększa przeżywalność
d. Iluzja:
- Doskonała osłona: coś trzeba wybrać.. oba perki nieprzydatne w tym buildzie
- Czysta teleportacja: ściąganie negatywnego efektu potrafi uratować nieraz tyłek
- Chronomanta: bo kontrola czasu jest tutaj kompletnie bezużyteczna
- Lawina: bez komentarza
- Ogłuszenie czy obłęd: polecam wybrać osobiście
- Złamanie umysłu: tak zwany MUST BE! Zwiększa o 12% obrażenia przeciwnikom poddanym efektom kontroli, czyli tym w ścianie ognia, a więc wszystkim
Po omówieniu perków pora na strategię:
Oczywiście polecam zieloną gumę do żucia jeśli nasz stać i generalnie ładować wszystko w szybkość ruchu.
Jak już jesteśmy gotowi:
1: włączamy ochronke i regenerację (resetujemy zwłaszcza regenerację jak się skończy, ochronkę tylko w odpowiednich momentach, wyczujecie)
2: biegamy i zbieramy moby (staramy się szukać tych mało tankowatych bijących wręcz. Z łucznikami jest trudniej znacznie i trzeba się chować za ścianę posyłając ścianę ognia na róg )
3: włączamy zegarek i ustawiamy ścianę ognia tak, aby moby miały jak najdłuższą drogę jej pokonywania
4: zbijamy wszystko, polecam combo: chmura burzowa, deszcz ognia, meteoryt, chmura burzowa, gejzer (na meteorycie raczej już wszystko legnie )
5: odpalamy magiczny kanał, zbieramy dropa i powtarzamy kroki 1-5! Proste!
Myślę, że taki poradnik gry czarodziejem exp/drop pve pomoże co niektórym wejść łatwiej w grę.
Na koniec wspomnę tylko: przede wszystkim obrażenia, ale nie zapominamy o obronie i prędkości ruchu.
Zbędne są: szansa na trafienie, szansa na cios krytyczny, siła ciosu krytycznego. Spelle AOE trafiają ZAWSZE i nie trafiają krytycznie. To jest przewaga maga w expie i dropie.
Gorąco zapraszam do oceniania i konstruktywnej krytyki.
Pozdrowienia od Nercisowa