Do napisania na ten temat skłoniło mnie tegoroczne jesieniobranie. Mianowicie, jednego dnia w promocji była dostępna gra RollerCoaster Tycoon 3. Była to wersja na platformę Steam, jednak ku memu zdziwieniu opatrzona była jeszcze dopiskiem "MAC", sugerując że jest to jedynie wersja na systemy operacyjne Apple'a. Zdziwiło mnie to, ponieważ już gdzieś w 2010 roku uruchomiona została usługa SteamPlay, która pozwala kupić grę na platformę Steam i grać na dowolnym systemie operacyjnym wspieranym przez tą grę - w przypadku wspomnianego RCT3 jest to Windows i MAC. Sam zresztą tą grę odrazu kupiłem i działa na moim Windowsowym Pececie jak każda inna gra.
Przeglądając podstronę gry w Waszym sklepie zauważyłem również pytanie jednego z użytkowników - "czy jest to wersja tylko na MAC?", oraz odpowiedź innego użytkownika: "zgodnie z opisem produktu oraz zdjęciem - tak, wyłącznie MAC". Rzecz jasna jest to odpowiedź nieprawidłowa i wprowadza w błąd potencjalnych klientów. Postanowiłem dodać pod pytaniem własną odpowiedź. Po wysłaniu jej, dostałem informację, że ta pojawi się na stronie, gdy tylko administracja ją zatwierdzi. Mija kolejny dzień, odpowiedź na stronie się nie wyświetla, a ja żadnej informacji zwrotnej nie dostałem.
W jaki sposób mogę sprawdzić obecny stan weryfikacji przesłanej odpowiedzi?
Czemu 5 lat po wprowadzeniu SteamPlay w sklepie w dalszym ciągu występuje podział wersji gier na różne systemy operacyjne, gdy sprzedawany jest klucz Steam?
Jest to chyba w interesie właścicieli sklepu, żeby nie wprowadzać w błąd potencjalnych klientów.